Brovarnia to miejsce w Trójmieście, które budzi wiele pozytywnych skojarzeń. Przede wszystkim to pierwszy craftowy browar, który powstał na terenie Gdańska w czasach nowoczesnych. To również część restauracyjna, która jest nieodłącznym elementem pięciogwiazdkowego Hotelu Gdańsk. Miejsca, które z historycznego punktu widzenia budzi zachwyt po obu stronach Motławy. A co wyróżnia Brovarnię i piwo, które warzy się w jej XVII wiecznym zabytkowym spichlerzu w centrum Gdańska? To nagrody, które w ostatnich dwóch latach zaczynają przybywać z różnych stron Polski oraz świata. Na początku kwietnia, podczas Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition – najbardziej prestiżowym konkursie na świecie, aż dwa piwa warzone przez Bartosza Nowaka i Emila Bugała przywiozły złote medale.
Piwo całoroczne oraz edycja limitowana zostały nagrodzone złotym medalem.
Na podium stanęły Złoto Brovarni Pils oraz limitowana, specjalna edycja Winter Milk Stout.
Złoto Brovarni Pils to całoroczny lager, który jest flagowym piwem Brovarni. Dostępne przez cały rok, dobrze znane w Gdańsku, ale również w świecie turystyki piwnej. Mówi się, że to piwo obowiązkowe w Gdańsku. Przyjemna gorycz, w której mamy do czynienia z mieszanką ziołowo-kwiatowo-ziemistą.
Winter Milk Stout to wariacja z dodatkiem ziaren kakaowca oraz skórek pomarańczy. Smak, który uzyskali tu piwowarzy jest najlepszym dowodem na to, że stout z dodatkami może stać się wytrawnym i pożądanym piwem. Z informacji, które uzyskaliśmy to najlepiej sprzedające się piwo z tzw. sezonowych.
Warto przypomnieć, że to nie pierwsze i na pewno nie ostatnie nagrody dla tych dwóch pozycji. W zeszłym roku Złoto Brovarni Pils zostało nagrodzone złotym medalem w kategorii Jasny Lekki Lager podczas Good Beer 2021, a Winter Milk Stout to brązowy medalista za Kraft Roku 2021 w kategorii milk stout.
Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition to międzynarodowe wyróżnienie i prestiż dla gdańskiego rzemieślnika jakim jest Brovarnia.
Wyróżnienie w Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition ma też znaczenie z zupełnie innego powodu. Podczas całego wydarzenia konkurują ze sobą piwa z całego świata, to idealne miejsce, żeby potwierdzić wartość swoich flagowych pozycji.
Polskie browary przestały być już tylko akcentem w konkursach piwnych na całym świecie. A złoto dla Złoto Brovarni Pils oraz Winter Milk Stout to świetna wiadomość przed sezonem dla wszystkich, którzy mają w planach odwiedzić Gdańsk nawet tylko na weekend. W końcu piwo na medal dostępne jest tylko w Brovarnii lub Hotelu Gdańsk, co czynie je jeszcze bardziej wyjątkowym.
Jakie pozycje i czym zaskoczą piwowarzy z Gdańska? Czyli plany Brovarnii na sezon 2022.
Po udanym pierwszym półroczu i kilku ważnych premierach: m.in. „Zimny Drań”, który został gorąco przyjęty czy klasyczne „Dymione” w stylu Rauchbock, w najbliższych miesiącach pojawią się na pewno: „Pszeniczak” oraz „Porter Bałtycki”.
Jest również jedna pozycja, która budzi szczególne zainteresowanie. Okowita z „Portera Bałtyckiego”, która będzie w limitowanej, specjalnie ręcznie numerowanej edycji i ma być komplementarnym uzupełnieniem karty Brovarnii.
Pozostaje tylko czekać i pogratulować zasłużonych wyróżnień podczas Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition. Czekamy na więcej.